HOL VOLT, HOL NEM VOLT... - TITKOK ÉS CSODÁK EGYÉNI UTASOKNAK...

Szenvedélyem az utazás, minden izgat, ami ezzel kapcsolatos, idegen helyek, városok, országok. Képzeletem szárnyal. Ha nem szeretnél beszállni a szervezett utak kötött programjába, olvass velem!! Megálmodom a tutit!

Ó, Toszkána...Te a világ legszebb vidéke.

Olaszország gyöngyszeme, a napsütötte Toszkána egy hetes utazásunk során bűvölt el. Hamarosan bemutatom!Király




NAPSÜTÖTTE TOSZKÁNA...-ahová muszáj egyszer (kétszer, háromszor...százszor) elmenni!

 

Napsütötte Toscana

 

Biztosan tudom, hogy Toszkána nem véletlenül vált Olaszország egyik legkeresettebb turisztikai célpontjává. Attrakcióit tekintve bátran kijelenthetem, hogy megtalálja itt a számítását, aki a kulturális turizmust részesíti előnyben, netán az üdülőturizmus tengerparti semmittevését értékeli inkább, esetleg a falusi turizmus egyszerűbb világába vágyik , vagy éppen a gasztronómiai turizmus nyújtotta élvezeteknek hódol.

Az olasz csizma “térdkalácsa” magasságában elhelyezkedő tíz provinciából álló régió fantasztikus földrajzi fekvéssel, mesés szépségű tájjal, ősi etruszk maradványokkal, világörökségi helyszínekkel, felbecsülhetetlen művészeti kincsekkel, számtalan képzőművésszel izgalmas borutakkal és páratlan gasztronómiai élménnyel várja az odalátogatót. A régió fővárosa Firenze, a “reneszánsz bölcsője”, Dante, Giotto, Bocaccio, Petrarca szülőföldje, hosszú oldalakon keresztül zenghetnénk dicshimnuszát, ugyanúgy, ahogyan a régió néhány kiemelkedően csodás városáról, amilyen Sienna, Lucca, Pisa, San Giminano, Cortona, Voltera.  Aki a Piazzale Michelangelo magaslatáról lenéz Firenzére, az hidakat, házakat és villákat lát, azokra a művészekre gondolhat, akik itt örök emlékművet állítottak egy új világérzésnek és saját maguknak. Másoknak talán az etruszkok jutnak eszükbe, vagy Gioconda mosolya.

Nem veszhetek el azonban a földrajzi és történelmi, valamint a turisztikai vonatkozású információk mélyreható bemutatásában, hiszen e régió önmagában véve is maga a gasztronómiai csoda, küldetésem van: fel kell fednem a toszkán konyha ezerszínű világát a kötelező módon hozzátartozó csodás borokkal megcsillantva a kulináris élvezetek egyik igazgyöngyét.  

A toszkán konyha a hagyományok nagy tisztelője. Egykor a szegénység természetes velejárója volt az, hogy minden parasztgazdaság maga állította elő a család szükségleteire az élelmiszer-alapanyagokat. Ma már egészen más a helyzet. Legyen szó a sonkáról, a kecskesajtról az olivaolajról, vagy a paradicsomról, minden termék büszkén viseli előállítójának nevét. Ez a minőség garanciája. A toszkán gasztronómia egészének sikere éppen abban rejlik, hogy elutasítja az ételek és alapanyagok ipari előállítási módszerét, nem használ adalékanyagokat, kézműves módszerekkel dolgozik.

Az etruszkok földje, ez a varázslatos vidék enyhe dombjaival, jellegzetes ciprusfáival és régi kúriáival a bortermelés csodaországa az európai ember számára, sőt a világutazó számára is. Olaszország szívének történelmi dombjai, - a bőséges napsütés és kedvező hőmérséklet a legmegfelelőbb területet biztosítja a kiváló borok számára.

Toszkána nevének hallatán a gourmand-ok a konyhaművészet különleges csodái mellett természetesen a borra gondolnak, amelyet ezer év óta a Firenze és Siena közötti dombos vidék terem. A legnevesebb közülük a chianti, amely az íriszre, ibolyára, levendulára és rózsára emlékeztet, ködbeborult őszi erdőkre és gombákra, borókára, mandulavirágra és szélcirógatta ciprusfákra. Igazi klasszikus, amely nemzedékek óta a világ legnépszerűbb bora, az olasz vidámság szimbóluma.

Története, mely nem mindig volt sikertörténet, hosszú időkre nyúlik vissza. A hetvenes években  „felsőbb borkörökben” még kinézték. Meglehetősen híg volt, nem több egy csupán rövid ideig tárolható borocskánál, múló bájú gyümölcsital, amelyet helybéli ismerői pizzához, és hasonlóan egyszerű ételekhez fogyasztottak. Aztán hála az évezredes szakértelemnek, radikális változás állt be. Így született meg 10-15 éve az új stílusú Chianti. A hasas háncsüveg átadta helyét az elegáns „vállas” üvegnek, az egyszerű vidéki gyerekből csinos principessa lett. A felemelkedés titka, hogy jobban gondozták a szőlőskerteket, és gondosabban igazították a szőlőfajtákat a fekvéshez, vagyis a talaj fajtájához és a mikroklímához, drasztikusan csökkentették a leszüretelt mennyiséget és modernizálták a pincészeti technikát is.

A legkedvezőbb következménye annak volt, hogy a korábban elmaradhatatlan fehérborok hozzákeverését jelentősen csökkentették. A hagyományos Chianti egy Cuvée vagy Blend nevezetű, vörös (sangiovese, canaiolo) és fehér (malvasia, trebbiano) szőlők keveréke volt. A fehérbortól a Chianti könnyebb és frissebb, de világosabb és rövidebb életű is lett.

A mai modern Chianti túlnyomórészt a Toszkánában legelterjedtebb vörös szőlőből, a sangiovese-ből készül, amelybe canailot, és újabban kis mennyiségű cabernet sauvignont, merlot-t, sőt syrah-t kevernek. A fehérbor elhagyása, és a cabernet és társainak hozzáadása következtében a Chianti színe sötétebbé, erősebbé, gazdagabbá válik, struktúrája árnyaltabb lesz, aromája sűrűbb, és ezáltal hosszabb életű. A Chiantinak nincs prototípusa, általánosan érvényes illat- vagy íznormája. A fekvéstől, évjárattól és a borász filozófiájától függően a bor lehet karcsú, vagy barokkosan telt, atlétikus felépítésű vagy törékeny. 

A Chiantin kívül számtalan borkülönlegesség származik erről a vidékről, az igen értékes Brunello di Montalcinón és a Vino Nobile de Montepulcianón át egészen az ízletes, finom, úgynevezett "szupertoscanaiakig" ("Supertuscans") vagy a Morenillo di Scansanoig, amely az egyik legrégibb múltra visszatekintő és legismertebb bor ebből a régióból Az olyan híres nevek, mint a Sassicaia vagy a Solaia itt honosok, és csaknem évente lép a sokszor drága vini da tavola körébe egy új név.

Olaszország szívének történelmi dombjai, - a bőséges napsütés és kedvező hőmérséklet a legmegfelelőbb területet biztosítja a kiváló borok számára. Közép-Olaszország 6 régiója adja az össztermelés 20%-át, és a DOC, DOCG minősítésű borok körében is hasonló az arány.

FOLYTATOM...



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 2
Heti: 31
Havi: 137
Össz.: 28 936

Látogatottság növelés
Oldal: NAPSÜTÖTTE TOSZKÁNA
HOL VOLT, HOL NEM VOLT... - TITKOK ÉS CSODÁK EGYÉNI UTASOKNAK... - © 2008 - 2024 - egyeniutas.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »